Archa pro Vojtu

Scénář Moniky Elšíkové vznikl volně na motivy knihy Martiny Drijverové Domov pro Marťany, ověnčené mnoha prestižními literárními cenami. Malý Vojta, postižený Downovým syndromem, musí na nějaký čas do ústavu. Kvůli němu totiž koupili rodiče starší dům, který chtějí vlastními silami zrekonstruovat. A o Vojtu by se neměl kdo starat.

Příběh začíná v okamžiku, kdy se Vojta vrací z ústavu do nově vybudovaného domova. Následuje vítání a opětovné zvykání – na to, že s Vojtou jde vše více než pomalu, složitě. Maminka zůstává s chlapcem doma a Anička, jeho dvanáctiletá sestra, si musí v novém městě hledat nové kamarády. Není to lehké. S hloupými reakcemi na postiženého bratra už má své zkušenosti. A ani nyní není ušetřena nepříjemných zážitků, navíc s vlastní třídní učitelkou. Ta se o Vojtovi vyjádří před celou třídou více než necitlivě. Anička hledá cesty k přátelům. Ale i úniky…

V hlavní roli malý Vojtěch Orel, chlapec skutečně postižený Downovým syndromem. Za svůj zcela přirozený projev získal na Festivalu dětské televizní a filmové tvorby v Ostrově Cenu za nejlepší dětský herecký výkon.

Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/specialy/archaprovojtu/ofilmu.php