Jiří Šedý

 

Narodil jsem se 2. 7. 1976 v Hlinsku v krásném prostředí Českomoravské vysočiny jako člověk s Downovým syndromem. Po úspěšném ukončení školní docházky jsem absolvoval tříletou praktickou školu, kde jsem si dále rozšířil vědomosti a získal další dovednosti potřebné k zapojení do pracovní činnosti. 10 let jsem pracoval jako pracovník obchodního provozu a sociální péče ve Speciální škole pro žáky s více vadami. V současné době bydlím v Kadani, kde stále hledám vhodné pracovní místo.Chtěl bych pracovat s lidmi, kteří budou respektovat mojí odlišnost.

V roce 2002 mi byla udělena hlavní Cena Olgy Havlové, kterou mi předal pan prezident Václav Havel.Získal jsem několik medailí v plavání na Speciálních olympiádách. Jsem nadšeným vodákem, rád cestuji, čtu, sportuji a maluji.Učím děti i dospělé malovat stejnou technikou, kterou maluji i já. Spolu s maminkou přednášíme o lidech s Downovým syndromem a o alternativních výtvarných technikách.

V červnu 2008 jsem na festivalu MENTAL POWER FILM FESTIVAL v Praze získal hlavní cenu za nejlepší mužskou roli ve filmu „Přesně tak“.

Zdroj: JiřiŠedý.cz

Milé maminky,

rád bych vás pozdravil a napsal vám všem, ale samozřejmě i tatínkům, babičkám a dědečkům něco hezkého. Něco, co by vás všechny potěšilo. Co by vám udělalo radost. Moc jsem o tom přemýšlel a řekl jsem si, že psát nějaká velká slova neumím a nechci. Ale ani vy je určitě nechcete slyšet. Ale když vám napíšu upřímně to co cítím, moje upřímnost vás obohatí, moje něha vás pohladí, moje láska se vám zapíše do srdíček a moje radost vám prozáří každý den, který prožíváte. Mnoho lidí si o nás, trošku jiných lidech a dětech myslí, že jsme nešťastní. Že nás zraňuje a trápí naše odlišnost a nedokonalost. Ale to vůbec tak není. Jsme šťastní, protože máme vás. A abychom nebyli nešťastní, také vy nesmíte nešťastní být. O to vás prosím, moji milí přátelé. Nebuďte nešťastní, protože my to vycítíme a je nám to hodně líto. Že jsme trochu jiní? Že nás mnoho lidí nechápe a podceňuje? Ale to přece nevadí! My totiž máme velkou převahu nad takovými lidmi. Jsme upřímní, máme dobré srdíčko plné lásky a něhy. Umíme teple pohladit. Že vám to
někdy nedokážeme tak říci? To se přeci naučíme. Můžeme vám to říci různě. Úsměvem, napsaným slovem, obrázkem, pohledem, tanečkem. Jen záleží na vás, jestli to dokážete objevit.

Můžu vám, prosím, něco poradit? Naučte se nám naslouchat srdcem. Ne očima. SRDCEM. A poznáte, že se nemusíte trápit nad tím, že jsme přišli na svět. Nemusíte mít žádný pocit viny, že žijeme a jsme trochu jiní. Věřte mi, stojíme za to. Dostali jste nás darem.

Váš velký kamarád
Jiří Šedý

Zde najdete stránky Jirky Šedého