Kniha: Myslet nahlas – mluvit nahlas

Rádi bychom vás upozornili na novou knihu, kterou letos vydalo nakladatelství Portál.

Feuerstein, Reuven; Falik, L. J.; Feuerstein, R. S.; Bohács, K.
Myslet nahlas – mluvit nahlas
Překlad: Pokorná, Věra
Feuersteinova metoda zlepšuje poznávací dovednosti člověka a jeho schopnost organizace informací. Podle autora není inteligence neměnnou strukturou, ale je možné s ní pracovat a rozvíjet ji. V této knize autoři rozvíjejí Feuersteinovy principy, založené mj. na neurobiologických výzkumech, v přístupu k stimulaci a obohacení jazykového vývoje malých dětí a těch starších dětí a dospělých, kteří trpí mentální či jinou poruchou. Přístup je založen na principu samomluvy, resp. zprostředkované samomluvy, kdy je dítě účastno samomluvy dospělého (rodič, učitel, terapeut, vychovatel), což mimovolně rozvíjí jeho vlastní jazykové schopnosti. Klíčovým rysem metody je rezignace na interakci s dítětem – cílem není vtáhnout je do komunikace, ale držet ho v prostředí přirozeného jazyka (s dalšími prvky, jako je intonace, gesta, mimika…), které podněcují jeho vlastní schopnost jazykového rozvoje. Dalším krokem může být motivace dítěte k vlastní samomluvě, která je pro ně přijatelnější než komunikace s druhým, přičemž nejde o patologický jev, ale formu rozvoje.
Reuven Feuerstein (1921–2014) byl izraelský klinický, vývojový a kognitivní psycholog, známý především svou teorií o modifikovatelnosti inteligence.
brož., 192 s., 365 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Vývojové poruchy učení v dětství a dospělosti, Inkluzivní pedagogika a Aktivity k rozvíjení vyjadřovacích dovedností u dětí