Lidé s DS hrají divadlo

„Krvavá svatba“ Divadla Maatwerk v Olomouci

Ve dnech 2.-5.3.2009 se Olomoučanům po 4 letech opět představil holandský divadelní soubor Maatwerk. V rámci šesti komorních představení nabídl více jak čtyřem stům diváků náročné dramatické téma. Maatwerk představil adaptaci vzrušujícího dramatu Federica Garcíi Lorcy z horoucí Andalusie „Krvavá svatba“.

Režisér a dramaturg představení tentokrát zvolili formu avantgardní malé scény, kde se publikum změnilo ve svatební hosty. Scéna 1. – diváci (svatební hosté) přichází do divadelního sálu, blahopřejí novomanželům a předávají jim svatební dary (divadelní rekvizity). V úvodní scéně dochází k „fyzickému“ prolnutí světů lidí s postižením a bez postižení. Velmi silný okamžik pro veřejnost, která dosud neměla příležitost takto zblízka pobýt v kontaktu s osobou s mentálním postižením a následně s ní prožít celý dramatický příběh Krvavé svatby.

Herci s mentálním postižením předvedli silné a působivé divadlo. Tento ojedinělý soubor dokázal, že si poradí stejně dobře s tragédií jako se svými proslulými pouličními fériemi. Všechny reprízy v zaplněném divadelním sále Domu armády v Olomouci se setkaly s bouřlivým ohlasem diváků, nic nevadilo, že herci hovořili rodnou holandštinou. Diváci oceňovali profesionální „průnik“ osobností herců do postav a ten, kdo dříve osoby s mentálním postižením nepotkal, měl příležitost vidět na vlastní oči, co pod kvalitním vedením herci dokáží.

A co ještě oceňujeme na Maatwerku?

Je to inkluzivní princip spolupráce s lidmi s mentálním postižením – princip partnerství a vzájemného respektu. Maatwerk je živoucím příkladem, že výsledkem takové spolupráce může být plnohodnotný výsledek, v případě Maatwerku umělecký počin, sdělný a obohacující široké spektrum diváků.

A to je pro nás ve SPOLU velmi povzbuzující, protože se snažíme uplatňovat stejné principy při poskytování sociálních služeb lidem s mentálním postižením – tedy seč nám to zákon o sociálních službách dovolí …

Slovo o Theater Maatwerk

Divadelní režisér a výtvarník Koert Dekker pracuje s herci s mentálním postižením (většinou s lidmi s Downovým syndromem) na profesionální úrovni již od roku 1987 a to ve vlastním kamenném divadle zřízeném v centru Rotterdamu Pameijerovou nadací, jednou z největších holandských organizací pečujících o osoby s mentálním postižením.

V současnosti je Maatwerk evropským fenoménem, který představuje naprostou špičku divadelního artbrutu. Maatwerk každoročně pořádá divadelní turné po evropských státech s nově nastudovanou hrou, kterou režírují nejen kmenoví režiséři Maatwerku, ale také přední holandští divadelní a filmoví režiséři. Divadlo se pravidelně účastní (také organizuje) evropských i celosvětových festivalů Very Special (Theatre) Art, má svůj pravidelný pořad v holandské televizi, natočilo několik celovečerních filmů (dva byly v minulosti odvysílány i ČT). Herci Maatwerku hrají v celovečerních filmech holandské (i zahraniční) produkce.

České publikum mělo v minulosti příležitost několikrát spatřit performance tohoto divadelního fenoménu nejen v Praze (Divadlo Komedie) a v Brně (Divadlo Husa na provázku), ale také v Olomouci (Moravské divadlo, Posádkový dům armády, nádvoří Informačního centra UP v Olomouci a street theatre před radnicí).

http://www.theatermaatwerk.nl/

zdroj: http://www.spoluolomouc.cz/