První učitel s Downovým syndromem v Evropě

Pablo Pineda. S Downovým syndromem učitelem před prvními žáky.Jedna základní škola u jihošpanělské Córdoby zažila evropskou premiéru. V roli pedagoga tam před žáky předstoupil Pablo Pineda (34), podle španělského tisku první učitel na Starém kontinentu s Downovým syndromem. Jeho příběh je velkou měrou i příběhem jeho matky, která to takzvaně nikdy nevzdala…

O tom, že může na jejich škole vykonávat praxi, rozhodli sami žáci na shromáždění – jednohlasně. Hlasovaly jich čtyři stovky. Pablo Pineda je údajně také dosud jediným Evropanem s Downovým syndromem, který má univerzitní titul. Vystudoval úspěšně pedagogiku v Málaze a už jen čtyři zkoušky mu chybějí k dosažení druhého titulu, konkrétně v psychopedagogice.

„Můžeme dosáhnout všechno, co jsme si předsevzali,“ znělo jeho poselství k jeho prvním žákům, mezi nimiž byl i chlapec se stejnou vrozenou, geneticky podmíněnou chorobou, jíž trpí on.

Dřel Pablo i jeho matka, nikdy nesložili zbraně

Na Pinedově úspěchu má ohromnou zásluhu jeho matka. Nikdy to se svým synem narozeným roku 1974 nevzdala a maximálně se mu věnovala. Číst a psát ho naučila už v jeho čtyřech letech. Po základní škole poslala Pabla na školu střední. Dokončil ji a složil maturitu, třebaže dvakrát propadl. Otevřela se mu cesta na univerzitu. A Pineda se chopil téměř neuvěřitelné šance.

U těch, kdo trpí Downovým syndromem, je to jako u jiných lidí. Někteří se učí rychle, jiní pomaleji, další se nenaučí nikdy nic, vysvětluje Pineda. A v mnoha rozhovorech pro média, jež poskytl minulý týden, dodává: „Cílem musí být, vychovávat děti s mým onemocněním tak, aby mohly vést nezávislý život.“

Čtyřiatřicetiletý Španěl je už delší dobu mediální hvězdou. A brzy dobude i filmové plátno. Jeho krajan a režisér Julio Médem natáčí film s Pinedou v hlavní roli. „Yo también“ („Já také“) se jmenuje nově vznikající dílo umělce, který je znám i za hranicemi své země.

Pablo – nová hvězda nejen lidí s Downovým syndromem

Pineda ve filmu hraje mladého muže s Downovým syndromem, který hledá své místo a cestu v životě. „Jde o to, aby člověk vystupoval proti už předem daným názorům, ukázat společnosti, že i s Downovým syndromem je možné mnoho věcí,“ zní Pinedova životní filozofie.

Až složí zbylé zkoušky z psychopedagogiky, čeká už na něj další překážka. Aby mohl pracovat na státní škole, musí složit obsáhlý přijímací test. Pineda se ho nebojí, i když je mu jasné, že to nebude snadné.

„Rodiny se ještě stále obávají toho, že lidé s Downovým syndromem by mohli učit, nebo že by si mohli vzít jejich syna či dceru… Je mi líto, že bych měl být jen věčným žákem, věčným dítětem. Nyní nastal můj čas, abych učil.“

Foto: EFE, El País

zdroj: Tyden