Detektiv Down

Nový film norského tvůrce Bårda Breiena Detektiv Down se bude realizovat v České republice

Norský režisér Bard Breien po svém úspěšném debutu Kurz negativního myšlení připravuje natáčení svého druhého filmu s názvem Detektiv Down. Film vznikne v norsko-česko-německo-dánské koprodukci a celý se bude natáčet v České republice.
Hlavní hrdina filmu Robert Bogerud (28) chce být soukromým detektivem, což ale není tak jednoduché, pokud máte jako on – Downův syndrom. Všichni jeho potenciální zákazníci tak zmizí v okamžiku, kdy Robert sundá svůj detektivní klobouk. Nakonec se mu však podaří sehnat první případ. „Detektiv Down je film, který jiskří smíchem, tak i silnými emocemi, kdy celý děj a především hlavní postava neustále balancuje na velmi tenké hraně mezi tragédií a komedií“, říká režisér a scenárista Bard Breien.
Detektiv Down je opravdu mimořádným projektem. Kromě originálního příběhu a režijního pojetí skrývá jedno velké prvenství v historii kinematografie. Roberta Bogeruda bude hrát herec s Downovým syndromem a stane se tak vůbec prvním „Downem“ v hlavní filmové roli.

Dalo by se říci, že mezinárodní úspěch Bårda Breiana začal v České republice, kde v Karlových Varech jeho debut Kurz negativního myšlení v roce 2007 získal Křišťálový globus za režii, po kterém následoval Český lev za nejlepší cizojazyčný film. Kurz negativního myšlení byl také velice úspěšný v kinodistribuci v Německu, kde jej zhlédlo přibližně 150.000 diváků.

Česká republika se Bårdovi stala ještě bližší, když byl Kurz negativního myšlení v roce 2009 převeden do divadelní podoby. Švandovo divadlo v Praze inscenaci hraje již třetí sezónu a počítá s ní i do budoucna. I toto byl jeden z důvodů, proč se producenti a tvůrci rozhodli natáčet nový film Detektiv Down v Praze.

Zdroj: http://www.cianews.cz