Kristínka-1

Kristínka narozena 29.4.2010, bydlíme v Praze.

Kristínka je hodně živá holčička, někdy má dny kdy je dost protivná a někdy je zase úplně v pohodě. Když má nějakou činnost a je zaměstnaná, tak je spokojená. Letos jsme ji poprvé postavili na lyže, jen aby si zvykala a manžel se s ní trochu klouzal. Z lyžiček a nové činnosti na sněhu měla takovou radost, že si nechtěla lyžičky potom nechat ani sundat. Ráda chodí na procházky, neumí přijít na zavolání a vždy má tendenci jít na opačnou stranu. Umí kopat do balónu, házet a kutálet míč. Strašně ráda venku šlape na kuličky ptačího zobu, ze začátku ji to dělalo problémy se nožičkou trefit na kuličku. Poslední měsíc si začala čmárat, umí stavět kostky, zvládne sestavu tří kousků puzzlí, ale jen ty naučené, knížky má asi 3 oblíbené, ale moc u nich nevydrží (zřejmě je problém v těch brýlích), nejraději se mnou dělá domácí práce, vysává, utírá prach, myje vanu (u toho vydrží dlouho), na televizi se dívá málo, ale má oblíbeného krtečka. Nejraději poslouchá písničky a říkanky z CD. Ráda tančí a jezdí na odrážedle. Jí sama jen jídlo tuhé, které drží aspoň trochu na lžíci a to jí to musím nabrat, pak to sama strčí do pusinky aniž by jí to upadlo. Pije ze savičky a z hrnečku jí to ještě přidržujeme.

Má moc ráda koupání ve vaně, tento měsíc se naučila nabírat a vylévat vodu z kelímku. Do vany musíme dávat pěnu, protože kdyby viděla na dně nějaký drobeček, tak je schopna z vany vyskočit. Má dny, kdy nechce, aby si jí nikdo dotýkal. U česání jí musím zpívat, spolupracuje u oblékání a naučila se tento měsíc sundat sama kalhoty a punčocháče palečkama. Trénuje zapínání zipů. Chodí na nočník a dokonce si sama řekne, vydrží celou noc být suchá, ale někdy se ještě nehody stávají (třeba když se naloká hodně vody v bazénu 🙂 ). Když vstává z nočníčku je schopna si (nedokonale) natáhnout plenkové kalhotky.  Mluví asi 30 slov, každé nové se snaží zopakovat, ale některá hodně špatně vyslovuje, sama pak používá jen ta naučená. Prozpěvuje si pa, pa, a la, la ( „L“ vyslovuje špatně).

Tento týden se naučila lehnout si se mnou do postele a z mističky si bere nakrájené ovoce a se zájmem kouká na šílenou blbost „Susedia“, vydrží to asi čtvrt hodiny. Náhodou si zapnula ovladačem televizi (mj. ovladače jsou její oblíbená hračka, také telefon a počítačová klávesnice) a ta blbost tam zrovna šla. Já ji to toleruji jen proto, že je konečně schopna v „klidu“ a samostatně sedět, třeba i přikrytá dekou, vždycky u toho papá ovoce a je strašně důležitá.

Často, s mužem cestujeme, Kristínka je v autě hodná a klidná, hodně si zpíváme. Je možné s ní za den ujet až 600 km, kdy za dobu jízdy spí jen hodinu. Poslední měsíc udělala velké pokroky při stolování, vydrží sedět s námi v restauraci bez větších problému i tři hodiny. Má sebou své jídlo a pití. Ráda si s námi přiťukne a pozoruje okolí. Když jdeme na nákup do obchodu, až příliš ráda sahá na lidi, do regálů apod. Vůbec jí teď učíme, že nesmí na nikoho sahat a také ostatní na ni. Večer usíná kolem osmé a sama v postýlce. Donedávna (asi 14 dní) spala celou noc v klidu, až do 7:00 hodin. Po návratu z hor má celou noc již spánek neklidný a často se budí. Také asi měsíc pozorujeme, že si sahá na nohy a kňourá. Lékařka nám tvrdí, že je to možné, protože dost vyrostla. Uvidíme v pátek jdeme pro jistotu na ortopedii. Jinak váží 12,7 kg a měří 88 cm.

Doplním ještě zdravotní stav. Kristínka má defekt síňového septa, je pod kontrolou a zatím bez omezení. Endokrinologie, neurologie v pořádku, kontrola 2x za rok. Kromě praktické lékařky navštěvujeme ještě oční, ušní – čeká nás vyšetření ve spánku), ortopedii, psychologii, homeopatii, zubní, logopedi, fyzioterapii (orofaciální, pohybovou), ergoterapii. Jednou týdně chodí plavat – to miluje!

Tak na úvod snad stačí, abych měla co psát příště 🙂