Matyášek-1

Jak už jsem psala do medailonku, Matyášek je rok bez záchvatů po léčbě kortikoidy. Epilepsii dostal na čtyřech měsících. To už se uměl krásně přetáčet na bříško, zvedat hlavičku a sociální kontakt byl ukázkový. Vše co uměl, mu záchvaty epilepsie smazaly.
Začali jsme tedy úplně od začátku. Vojtovu metodu jsme s naší fyzioterapeutkou úplně vypustili, protože jsme měli strach, aby mu nevyvolávala záchvaty. Začali jsme cvičit Bobath koncept, cvičení podle Jarmily Čápové a před dvěma měsíci začali docházet na chirofonetiku. Musím ale říci, že nic nelámeme přes koleno. Jsou dny, kdy vypustíme a jen tak si hrajeme.

Nyní je Matyáš vývojově tak na jedenáct měsíců. Zatím se ještě nedokázal dostat na kolena při lezení, ale plazí se moc pěkně, až bych řekla raketovou rychlostí. Sedí sám bez podpory a včera se v postýlce sám postavil. Jelikož má velkou hypotonii budu ho muset s tím stavěním krotit. Z jemné motoriky zvládáme občas navlékat kroužky na trn, vkládat kostičky a všechno co mu přijde do ruky zahazovat. Začínají přicházet první slovíčka jako bába, máma, táta a ble, ble, když se zlobí.

Za týden nás čeká očkování v očkovacím centru, tak doufáme, že bude vše v pořádku a neobjeví se nějaká špatná reakce.

březen 2013