Kristínka-2

K1 A95 011

Letošní zimu jsme ukončili úspěšnou lyžovačkou. Kristínka už se dokáže sama rozjet na lyžích a ujede rovně sama z mírného kopce asi 40m. Podstatné ale je, že lyžuje ráda. Jezdila s námi i na lanovkách a sjela s tatínkem (držel ji mezi nohama) párkrát i několikakilometrové sjezdovky. Přestože někdy foukal i nepříjemný vítr, nezaplakala.

Kiki je velice aktivní a má ráda, když má nějakou činnost. Často si říkáme, že její aktivity jsou náročnější pro nás rodiče než pro ni samou. V pracovním týdnu chodí stále jednou týdně na plavání, muzikoterapii, orofaciální terapii a již měsíc chodí do mateřského centra, kde navštěvuje kroužek Yamahy. Protože nemá možnost setkávat se u nás v rodině s žádnými dětmi (jen minimálně s naším vnukem) je pro ni velice dobré, když navštěvuje MC a absolvuje ostatní aktivity, kde přijde s dětmi do kontaktu. Komunikaci s dětmi někdy navazuje dost nevhodným chytáním kolem krku, je to podobné spíše škrcení. Musíme být obezřetní a předejít tomu, aby se kamarádi nevyděsili.

Na jaře jsme podstoupili plánované ušní vyšetření, které bylo naprosto v pořádku, kontrolu na endokrinologii, také úspěšně a oční vyšetření, které konečně zvládla a dostala správné brýle. Od té doby ji začali více bavit knížky, pexeso a začala již trochu čmárat.

2V minulém medailonku jsem zmiňovala, že Kristínka špatně v poslední době spala. Jak se nakonec ukázalo, bolelo ji ouško. Ouško se vyléčilo a spánek je opět dobrý. Bohužel nás stále trápí zadní rýma a to je dost nebezpečné právě proto, že se může problém s uchem opakovat. Už aby uměla říct, co jí bolí. Kristínka sice sama smrká, ale ne dost razantně, proto musíme používat zatím pro ni dost nepříjemnou metodu pomocí odsávačky na vysavač. Možná bych ještě zmínila, že již měsíc a půl užíváme doplněk stravy Nutrivene. Osobně máme pocit, že účinky jsou pozitivní, ale to by bylo již na jiné téma.

Kristínka oslavila v dubnu třetí narozeniny a tak jsme začali zvažovat téma „školka“. V místě našeho bydliště už bylo pozdě žádat o přijetí do státní mateřské školy a tak bychom rádi, aby od září jeden rok navštěvovala soukromou mateřskou školu a to jen cca dvakrát v týdnu dopoledne. Zatím je vše v jednání.

moje grimasyV současné době také čekáme, jak dopadne naše žádost o Pnp, ZTP a mobilitu. Na tříleté prohlídce vážila 13kg a měřila 89cm. Velký pokrok jsme zaznamenali v komunikaci. Skoro všemu rozumí a když něco chce, dokáže si poradit. Chytne nás za ruku a vede tam, kam potřebuje. Pro známé věci má své výrazy a těm rozumíme např. chleba – eba, banán – baa, používá hodně slov, ale nevyslovuje dokonale, snaží se po nás hodně opakovat. Na noc nosí ještě plenkové kalhotky, protože mám strach, že bych ji nemusela ráno po probuzení včas vysadit na nočník. Přes den už je bez plínek a řekne si, když má potřebu, ale přesto všude nosíme věci na převlečení pro případ nehody 🙂 . Přejeme všem krásné jarní dny a více sluníčka.

19.5 .2013 napsala maminka Radka